Begeleiding circulaire hub Leuven (C3000)

In het kader van het ESF-project Circulair Werk(t)! nam werecircle de projectbegeleiding van de Circulaire Hub C3000 van de stad Leuven op zich. Dit project draagt bij aan Leuven’s ambitieuze doel om versneld klimaatneutraal te worden, een doelstelling die in 2019 werd vastgelegd in een roadmap naar 2050, opgesteld door het Leuvense ecosysteem en experts. Leuven werd door de Europese Commissie geselecteerd voor de missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’, en een van de belangrijke pijlers in deze roadmap is het thema ‘renoveren en bouwen’. Het energieverbruik van woningen, verantwoordelijk voor ongeveer een achtste van de Leuvense CO₂-uitstoot, vormt een grote uitdaging, waarbij het sneller renoveren of vervangen van bestaande woningen essentieel is.

Als projectcoördinator van de Circulaire Hub C3000, sinds 2021, speelt Werecircle een cruciale rol in de ontwikkeling van deze hub, die is opgezet als een samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven, burgers en organisaties uit de sociale economie. Het doel van de hub is het stimuleren van circulair ondernemen in Leuven door het creëren van een sterk netwerk en het verbinden van sociale en reguliere ondernemers.

werecircle heeft bijgedragen aan de bouw van deze hub op basis van vijf kernpijlers:

  1. Inspireren van burgers en ondernemers: Actief betrokken bij het inspireren van zowel burgers als ondernemers om circulair ondernemen te omarmen.
  2. Bundelen en delen van SE-CE kennis: Kennisdeling tussen sociale economie (SE) en circulaire economie (CE) om innovatie te bevorderen.
  3. Bouwen van inclusieve partnerschappen: Het opzetten van inclusieve samenwerkingen die de kern vormen van circulaire initiatieven.
  4. Opzetten van pilootprojecten: Realisatie van innovatieve pilootprojecten, met name op het gebied van plastics en textiel.
  5. Bouwen van ecosystemen: Creëren van sterke ecosystemen die circulaire ketensamenwerking bevorderen.

werecircle’s rol als projectbegeleider omvatte het bouwen van consortia, het vinden van financierings- en subsidiemogelijkheden, het scopen van businessopportuniteiten, en het faciliteren van samenwerking in zowel kleine als grote projecten.

Doel

Vormgeven en implementeren van de strategische pijler circulair ondernemen van de stad Leuven

Strategie

Refuse, Rethink, Reduce, Redesign, Re-use, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover

Partners

Stad Leuven
Het Leuvense circulaire ecosysteem; stad Leuven, Leuven 2030, KU Leuven, UCLL, Technovation hub, IMEC, Ecowerf, Maakbaar Leuven MAAKbar, Atelier circulair, Leuven mindgate, VOKA, Vites, Wonen en werken

Ontdek ook deze projecten