Circulaire economie in de zorg

In dit innovatieve project treedt Werecircle op als projectpartner, met een focus op projectcoördinatie en businessmodelling. Het project is een experimentele aanpak gericht op het aanpakken van de uitdagingen van materiaalgebruik in de gezondheidszorg door het bevorderen van hergebruik van medische devices en hun plastic verpakkingen. Het hoofddoel is afvalpreventie door hoogwaardige grondstoffen, die anders als niet-risicohoudend medisch afval zouden worden verbrand, opnieuw in te zetten.

 

Om dit te realiseren, is een transformatie van de gehele waardeketen noodzakelijk, evenals de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen die technische, logistieke en economische voorwaarden integreren. Door bestaande decontaminatie- en desinfectiemethoden te combineren met geoptimaliseerde logistieke processen, wordt hergebruik een aantrekkelijke en haalbare optie voor zowel zorginstellingen als leveranciers.

 

De samenwerking tussen zorginstellingen, leveranciers, logistieke partners en bedrijven uit de sociale economie is essentieel om deze systeemverandering te bewerkstelligen. Dit project streeft naar zowel ecologische als economische voordelen door hergebruik te stimuleren.

 

Het project richt zich op pilotcases voor minstens tien verschillende medische devices en verpakkingen, met een potentieel om 3000 ton hergebruik per jaar te realiseren in Vlaamse ziekenhuizen. Dit initiatief dient tevens als inspiratiebron voor duurzaam materiaalgebruik in andere sectoren.

Doel

Afvalpreventie

Sector

Strategie

Refuse, Rethink, Reduce, Redesign, Re-use, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover

Partners

Qualix
Duomed
W-pharma
Roche diagnostics
EnAdviS
UZ Leuven
UZ Gent
ZOL
Imelda
Vlaanderen Circulair

Ontdek ook deze projecten