Velocircular

Jaarlijks worden in België 600.000 nieuwe fietsen verkocht, wat leidt tot aanzienlijk materiaalgebruik en CO2-uitstoot. Tegelijkertijd blijven veel mensen verstoken van fietsmobiliteit door de stijgende kosten van elektrische fietsen. Hierdoor kopen steeds meer mensen goedkope Chinese modellen, die vaak al na enkele jaren op de afvalberg belanden. Ons project richt zich op het ontwikkelen van circulaire economische activiteiten rond fietsen en fietsonderdelen, met als doel het grondstofgebruik te verminderen en duurzame, inclusieve fietsmobiliteit te bevorderen.

 

Tijdens het project willen we de inkomende en uitgaande stromen van fietsen en onderdelen gedetailleerd in kaart brengen voor de deelnemende organisaties. Met deze data kunnen we het circulaire potentieel van de instroom beter begrijpen om de levenscyclus van de inkomende fietsen verlengen. We onderzoeken het circulaire potentieel van fietsen door middel van een ‘bike mining pilot’, gericht op de herwinning van fiets onderdelen. Wij streven naar een duurzamere aanpak door tweedehands onderdelen te introduceren, waardoor het gebruik van nieuwe onderdelen vermindert en minder herbruikbare onderdelen op de afvalberg belanden.

 

Onze samenwerking brengt experts uit verschillende domeinen samen om een holistische en innovatieve benadering te creëren. We mikken op een vermindering van grondstofgebruik en het bieden van duurzame oplossingen voor mobiliteit, met een nadruk op inclusiviteit en milieu-impact.

 

werecircle is hierbij de projectpartner voor de procesbegeleiding en business modelling.

Doel

verduurzamen van de fietssector 

Sector

Strategie

Refuse, Rethink, Reduce, Redesign, Re-use, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover

Partners

BBBC (belgium builds back circular)
Velo vzw
Cyclo vzw
Mobiel21
KU Leuven
Provelo

Ontdek ook deze projecten