Living Lab kunststoffen
In België wordt 64% van het plastic afval verbrand, terwijl er nauwelijks iets wordt gedaan aan het behoud van de waarde van plastics buiten recyclage. Dit probleem ontstaat door de grote verscheidenheid aan plastics die vaak in dezelfde toepassingen en in combinatie met elkaar worden gebruikt. Plastics zijn overal verspreid, en er ontbreken effectieve traceersystemen.
Met het Living Lab Kunststoffen, geleid door Blenders en Werecircle, willen we via 10 deelexperimenten de randvoorwaarden onderzoeken om anders om te gaan met plastics. We richten ons op circulair ontwerpen en het opzetten van nieuwe waardeketens voor diverse toepassingen. Dit omvat het ontwikkelen van strategieën voor hergebruik, reparatie, remanufacturing en recycling, evenals het integreren van gerecyclede materialen in nieuwe ontwerpen. We verkennen nieuwe methoden voor het lokaal inzamelen, demonteren en sorteren van plastics, en implementeren nieuwe vormen van lokale productieprocessen.
Ons doel is om de ontwikkelde ontwerpstrategieën te verankeren in concrete cases, curricula, beleidsaanbevelingen, sectorfederaties en in het Vlaams netwerk van de sociaal-circulaire hubs. Daarnaast creëren we blauwdrukken en analyses voor nieuwe inzamel-, demonteer-, sorteer- en productieorganisaties in korte ketens. Door deze aanpak willen we dat recyclage het laatste vangnet voor plastics wordt. We werken aan het verminderen van historische afvalbergen en zorgen ervoor dat plastic voorwerpen, onderdelen en materialen circuleren in korte ketens. Dit leidt tot een duurzamer gebruik van grondstoffen en een toekomst waarin de kunststoffensector circulair en innovatief is.
Doel
Pijler
Sector
Strategie
Refuse, Rethink, Reduce, Redesign, Re-use, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover
Partners
VLAIO
Blenders
Govaplast
Bram Kerkofs
UAntwerpen
VKC Centexbel
Ecowerf
IGEAN
IOK Afvalbeheer
KUNLABORA
MIVAS
Intersolutions